Oslagbart
Dessutom lanserar han nu sin egen kollektion med bland annat plastaskiten... Ha ha ha
Ullared i helgen
Jag ska tillbringa helgen i Ullared minsann. Ska träffa en kompis där och vi ska bara koppla av och "tjöta" och kanske shoppa en del.
Hoppas jag inte får samma problem som UllaredsKjell hade när han skulle packa bilen. Det är ju allvarliga saker...
Mot ett sundare liv. Dag 21
Jag kommer att göra en utvärdering inom det närmaste men kan redan nu säga att detta verkligen funkar.
Efter drygt 3 veckor har jag passerat 4-kilosstrecket vilket jag inte hade räknat med när jag började.
Men som sagt... det blev några öl i alla fall för att fira...
Frukost: Grapefrukt och macka. 1 port
Lunch: Skaldjurspasta. 2 port
Koka 120 g fullkornspasta
Värm:
1,5 dl lättcréme fraiche
Cirka 0,5 msk hummerfond
1 krm dillfrön
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Vänd ner 100 g kräftstjärtar
1 dl hackad dill
Blanda med pastan och servera med 150 g sockerärter.
Kommentar: Vilken avslutning! Jag tog dock räkor istället för kräftor och sockerärterna fick jag byta mot bönor.
Mellanmål: Bärgott. 1 port
Middag: Skinka med rostad palsternacka. 2 port
250 g skivad färsk skinka
4-6 palsternackor i bitar
0,5 purjolök, strimlad
6 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 citron, rivet skal och saften
1 msk honung
Rosta palsternackorna, purjon och vitlöken (blandat med olja, salt och peppar) i ugnen 225 grader, cirka 20 minuter.
Blanda:
Citronskal
Citronsaft
Honung
Ringla detta över grönsakerna och rosta ytterligare 10 minuter.
Stek köttet i 0,5 msk smör och servera med sallad.
Kommentar: Jag hade nog gärna sett att det fanns andra grönsaker också att rosta.
Mot ett sundare liv. Dag 20
Lunch: Svampomelett. 2 port
Fräs:
200 g blandad svamp
0,5 hackad gul lök
0,5 msk smör
Salta och peppra.
Vänd ner 1 msk persilja.
Rör ihop:
4 ägg
4 msk vatten
Salt och peppar
Häll över svampröran och strö över 1 dl mager riven ost.
Stek tills omeletten stannar.
Servera med 2 skivor grovt bröd.
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Lövbiff med klyftpotatis. 2 port
200 g lövbiff
0,5 msk smör
2 rödlökar i skivor
0,5 msk smör
Lite vinäger
1 msk olja
0,5 msk honung
300 g klyftad potatis
Bryn rödlöken i smör.
Blanda:
Vinäger
Olja
Honung
Salt och peppar
Häll över den varma löken.
Ringla 0,5 msk olja över potatisen och stek mitt i ugnen 225 grader, cirka 25 minuter.
Salta och peppra.
Stek köttet hastigt i smör.
Servera med sallad.
Kommentar: Grymt gott så klart!
Mot ett sundare liv. Dag 19
Frukost: Fil med müsli. 1 port
Lunch: Skinkrulle. 2 port
Bred 4 msk mager färskost på 2 mjuka tunnbröd.
Strö över riven pepparrot.
Lägg på 80 g rökt skinka och strimlad sallad.
Rulla ihop.
Avsluta med en fruktsallad på:
2 bananer
2 äpplen
2 apelsiner
Kommentar: Fräscht och gott!
Mellanmål: Fruktkeso. 1 port
Blanda 1 dl keso med 0,5 tärnat äpple och 0,5 tärnad mango.
Kommentar: Blir kanske för mycket frukt efter skinkrullelunchen, men jag ville visa det här mellanmålet.
Middag: Kyckling med aubergineröra. 2 port
300 g kycklinglårfilé
0,5 msk smör
350 g auberginer, tärnad
1 gul lök, hackad
1 tsk malen koriander
Spiskummin
1 krm gurkmeja
1 krm sambal oelek
1 msk olja
2 tomater, hackade
100 g kokta vita bönor
grovhackad persilja
Bryn kycklingen i smöret. Salta och peppra.
Stek klart i ugn 225 grader, 15 minuter.
Fräs kryddorna i oljan och tillsätt aubergine och lök och fräs tills de mjuknat.
Vänd ner tomater, bönor och persilja.
Kommentar: Eftersom jag inte riktigt gillade den förra aubergineröran så kändes det inte lönt att göra denna.
Mot ett sundare liv. Dag 18
Frukost: Päronyoghurt. 1 port
2 dl yoghurt
1 tärnat päron
0,5 msk linfrön
Pudra över ingefära.
1 skiva hårt bröd med messmör
Lunch: Chili. 2 port
Fräs i 0,5 msk smör:
200 g nötfärs
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
Tillsätt:
1 tärnad paprika
3 dl tomatsoppa
Låt sjuda 5 minuter.
Smaka av med chilipulver, oregano, salt och peppar.
Vänd ner 150 g vita bönor.
Servera med sallad.
Kommentar: Hädanefter när jag gör chili så kommer jag att använda tomatsoppa. Såå mycket fylligare smak.
Mellanmål: Nyponsoppa med macka. 1 port
2 dl lättsockrad nyponsoppa
1 skiva grovt bröd
2 skivor kokt smörgåsskinka och gurka.
Middag: Kött- och grönsakssoppa. 2 port
1 liter vatten
0,5 msk salt
250 g märgpipa eller högrev
0,5 purjolök, strimlad
0,5 gul lök, hackad
75 g rotselleri, tärnad
180 g potatis, tärnad
1 morot i tunna skivor
3 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 msk maizena majsstärkelse
Låt köttet koka i saltat vatten i cirka 1 timme. Ställ åt sidan.
Koka grönsakerna mjuka i 6 dl köttspad.
Tärna köttet och lägg i.
Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med:
2 skivor rågbröd fullkorn
30 g mager ost
Kommentar: Kanon att frysa in och ta med på jobb.
Hur dum får man bli... igen?
Fick hem den, provade och den satt som ett tält. Inget att göra, bara att byta den klart... om det nu inte hade varit så att jag provade den när jag var nysminkad. Det kom naturligtvis foundation på kanten på framsidan och när jag försiktigt skulle ta bort det så smetade det på något konstigt vis ut sig ÄNNU mer och blev en ÄNNU större fläck.
Nu står jag här med ett klänning som jag inte kan skicka tillbaka, så ser ni någon gå omkring i ett vitt tält i sommar så är det bara jag.
Hur dum får man bli?
Nu sitter jag här och spottar varklumpar (ja, så äckligt är det) och kraxar som en kråka.
Det är bara det att det inte är mysigt att sitta här längre, har mycket som ska göras här. Nej, det blir till att leva på Alvedon idag.
Mot ett sundare liv. Dag 17
Frukost: Fil och banan. 1 port
Lunch: Kalkon med potatissallad. 2 port
160 g rökt kalkon
Blanda:
1 msk olja
0,5 msk pressad citron
0,5 msk honung
0,5 vitlöksklyfta
0,5 tsk riven ingefära
1 msk hackad gräslök
Lägg blandningen över kalkonen.
Potatissallad:
300 g kall kokt potatis
1 dl strimlad purjolök
1 dl gräddfil
0,5 msk vinäger
Smaka av med salt och peppar.
Kommentar: Ja, jag tyckte det var jättegott men mina arbetskamrater befarade att deras mat skulle ta smak av vitlöken när det stod i kylen.
Hi, hi...
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Kokt lax med grapefrukt. 2 port
200 g laxfilé
3 dl fiskbuljong
1 röd grapefrukt i skinnfria klyftor. Spara saften som blir.
10 cm gurka, tärnad
2 salladslökar, strimlad
0,5 msk honung
Sjud laxen i buljong ca 5 min.
Blanda gurka och lök.
Häll över grapefruktsaften,
honung och lite pressad citron.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med:
1, 25 dl couscous (måttet är okokt)
Sallad
Kommentar: Till och med mina fiskhatande barn gillade detta.
Mot ett sundare liv. Dag 16
Lunch: Färsmacka. 2 port
Blanda:
100 g nötfärs
0,5 dl vatten
1 tsk potatismjöl
2 msk finhackad rödbeta
1 msk finhackad gul lök
1 msk kapris
Salt och peppar
Bred färsen på 2 skivor formbröd fullkorn och stek med färsen nedåt i 1 msk smör.
Vänd och stek andra sidan.
Servera med 2 stekta ägg och sallad.
Kommentar: Jag har nog aldrig ätit något liknande men det var faktiskt ganska gott.
Mellanmål: Bärgott. 1 port
Middag: Räkor med sötsur sås. 2 port
400 g räkor, oskalade
0,5 chili, finhackad
1,5 dl ananasjuice
1 msk vinäger. Jag tog mindre än halva denna mängd.
0,5 msk tomatpuré
1 msk brun farin
0,5 msk maizena majsstärkelse
Skala räkorna.
Koka chili, juice vinäger, tomatpuré och farin i några minuter.
Vispa ner majsstärkelsen utrört i lite vatten.
Smaka av med salt och peppar, lägg i räkorna och värm.
Servera med:
2 port kokt fullkornsris
200 g kokt broccoli
Kommentar: Mmmmm....
Mot ett sundare liv. Dag 15
Idag var det tid att veckoväga mig och resultatet blev inte lika gott som övriga veckor, 0,4 kg. Totalt på 3 veckor ger det 3,6 kg dock och DET är ju kanon. Midjemåttet har minskat med 4 cm fast jag kan nog inte säga att jag känner av det, tyvärr.
Frukost: Morgonmackor.1 port
Lunch: Kycklingrullar. 2 port
4 små tortillabröd
Fördela:
125 g grillat kycklingkött
100 g majskorn
2 dl keso
1 dl riven mager ost
Salt och peppar
Rulla ihop, strö över 0,5 dl riven mager ost.
In i ugnen 225 grader i 15 min.
Servera med grönsallad.
Kommentar: Yes, yes...
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Pasta med musslor. 2 port
140 g fullkornspasta
1 burk (ca 225 g) musslor i vatten
0,5 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk riven ingefära
1 msk smör
Ca 0,5 dl musselspad
Koka pasta.
Fräs chili, vitlök och ingefära i smöret.
Tillsätt musslor och spad och låt det bli varmt.
Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Blanda musslor och pasta.
Servera med grönsallad och en bit melon.
Kommentar: Väldigt gott!
Eländigt, eländigt
Så nu sitter jag här i soffan och faktiskt myser lite granna över att inte behöva ta itu med något alls. Näsan rinner, halsen är helt kass och huvudet bultar. Har tagit Panodil så jag får väl se om jag ändrar mig när den börjat verka, skulle ju egentligen behöva ta ett rejält tag i trädgården som blivit riktigt eftersatt i år. Idag är det dessutom soligt här och det ser riktigt skönt och härligt ut, kanske 15 grader eller så.
Nu ska jag se Hem till gården på tv... herregud jag måste vara sjukare än jag först trodde...
Blir snart tokig
Jag köpte garn till den fina klänningen och började sticka... och drog upp... och drog upp... och drog upp...
Nu har jag börjat om typ 5 gånger och snart slänger jag det. Hoppas det funkar nu, lär väl inte märka det förrän jag kommit till bröstpartiet. Suck...
Mot ett sundare liv. Dag 14
Ja, ja sånt är livet!
Frukost: Fil med müsli. 1 port
Lunch: Lins- och spenatröra. 2port
0,5 msk smör
Fräs 0,5 strimlad purjolök med 250 g tinad, urkramad bladspenat.
Tillsätt 0,5 tsk garam masala.
Häll på 2 dl mager kokosmjölk och koka upp.
Vänd ner 1 brk linser (ca 400 g).
Smaka av med salt och peppar
Servera med 2 små tortillabröd.
Kommentar: Ganska gott, men i mindre mängd. Man tröttnar lite på smaken och det krävs mer bröd.
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Fisk med rismix. 2 port
300 g vit fiskfilé, i bitar
1 tsk riven ingefära
0,5 tsk gurkmeja
1 msk olja
0,5 dl hackad dill
Rismix:
1,25 dl ris
0,5 paprika, i små bitar
0,5 dl finstrimlad purjolök, det gröna
Fräs ingefära och gurkmeja i oljan.
Stek fisken med kryddorna och vänd sist ner dillen.
Salta och peppra.
Koka riset och blanda med paprikan och purjon.
Servera med en röra av 1 riven morot,
1 msk sweet chilisås,
1 msk pressad lime
Kommentar: Perfekt för en fiskälskare som jag.
Renoveringsuppdatering
Vy från vardagsrummet mot köket.
Vardagsrummet
...och så köket
Mot ett sundare liv. Dag 13
Lunch: Kycklingsallad. 2 port
Köttet från 0,5 grillad kyckling
Isbergssallad, strimlad
2 selleristjälkar
1 äpple, tärnat
4 torkade aprikoser
100 g cocktailtomater
0,5 burk minimajs
Ringla över:
1 msk olja
Vinäger efter smak
Salt, peppar och chili
Servera med 2 skivor grovt bröd.
Kommentar: Helt ok, smidigt med sallad på jobb.
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Lax med kidneybönsallad. 2 port
250 g lax i tunna skivor
0,5 msk smör
1 lime
1 salladslök, strimlad
0,5 röd chili, finhackad
2 msk finhackad rödlök
Sallad:
250 g kidneybönor
60 g färsk spenat
50 g torkade aprikoser
Stek laxen i smör. Pressa över lime.
Strö salladslök, chilin och rödlöken över fisken.
Kommentar: Spenaten hade blivit dålig så jag fick ta endiveblad. Jag hade glömt att tina laxen så jag tog gravad och dessutom hade jag inga aprikoser... vilken dag... Ja, det funkade ju ändå med det blev en väldigt medioker middag och dessutom har jag ett grymt sug efter något gott... usch ja
Mot ett sundare liv. Dag 12
Lunch: Grön ärtsoppa. 2 port
Koka 250 g gröna ärter i 5 dl grönsaksbuljong 5 min.
Tillsätt 1 dl mager kokosmjölk och mixa soppan slät.
Smaka av med 0,5 tsk sambal oelek,
1 msk pressad citron,
salt och peppar
Servera med 25 cm grov baguette,
2 msk mager färskost
Kommentar: Jag kan inte förmå mig till att pröva detta, tog kaviarmums istället.
Mellanmål: Tortillamacka. 1 port
Middag: Kyckling med dip. 2 port
2 kycklingfiléer
0,5 msk smör
0,5 dl hackad persilja
Dip:
Ca 350 g sötpotatis, kokt i bitar
0,5 dl mager kesella
0,5 msk olivolja
0,5 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
Dela filéerna på mitten och bryn i smör. Salta och peppra.
Stek klart i ugnen ca 15 min, 225 grader. Vänd i persilja.
Dip: Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Späd eventuellt med vatten.
Servera med morotsstavar, gurkstavar och endiveblad.
Kommentar: Dipen var var väldigt annorlunda i smaken och jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tyckte om det eller ej.
Mot ett sundare liv. Dag 11
Har vägt mig och det blev ytterligare 1,6 kg. Totalt på två veckor 3,2 kg och 3 cm i midjemått. Hurra!
Frukost: Fil och banan. 1 port
Lunch: Lökpizza. 2 port
Bred 5 msk chilisås på 2 medium tortillabröd.
4 rödlökar, skivade och stekta mjuka i 1 msk smör.
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Fördela löken på bröden och toppa med 2 dl mager riven ost.
Gratinera i ugnen 250 grader tills pizzan fått fin färg.
Garnera med torkad eller färsk basilika.
Kommentar: Inget för känsliga magar hi, hi.
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Biff i ugnsform. 2 port
200 g lövbiff eller annat nötkött
1 msk smör
1 gul lök, skivad
500 g potatis, skivad
0,5 tsk salt
1 dl hackad persilja
2 dl mörkt lättöl
1 dl kraftig buljong
Bryn köttet i hälften av smöret.
Bryn löken i resten av smöret.
Lägg hälften av potatisen i en ugnsform. Salta och peppra.
Strö på lite persilja, lägg sedan på lök och kött och resten av persiljan och potatisen.
Häll på öl och buljong, täck med aluminiumfolie och tillaga i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
Kommentar: Såå gott!
Så himla fin stickad klänning
Mot ett sundare liv. Dag 10
Dessutom har jag jobbat i två nätter och det blir inte så bra med maten då, men jag tänker väga mig på torsdag så då får vi se. Det här åt jag igår.
Frukost: Morgonmackor. 1 port
1 skiva grovt bröd
2 skivor mager ost och gurka
1 skiva knäckebröd, typ Wasa Sport
1 msk mager leverpastej och paprika
Lunch: Paprikasoppa. 2 port
2 röda paprikor, tärnade
1 hackad gul lök
Fräs 0,5 msk smör och tillsätt
1 msk tomatpuré
5 dl hönsbuljong
Koka allt mjukt.
Tillsätt 0,5 dl matlagningsgrädde och mixa slätt.
Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar.
Servera med 2 skivor grovt bröd med 2 msk mager färskost.
Kommentar: Det här känner jag att det inte ens är lönt att testa för min del. Jag åt pastasallad istället.
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Grönsakssoppa. 2 port
1 morot i skivor
0,5 blomkålshuvud, delad i smä buketter
5 salladslökar, strimlad
5 dl grönsaksbuljong
50 g sockerärter
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
Koka alla grönsaker nästan mjuka (morot och blomkål längst)
vispa ihop grädde och mjöl, rör ner i soppan och låt sjuda i några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med 2 skivor grovt bröd och 4 skivor mager ost.
Kommentar: Riktigt gott. Dottern tyckte att det smakade som ålderdomshem. Hon har tydligen ätit sådan här soppa på den tiden då jag jobbade inom äldreomsorgen och hon har varit med.
Har stickat en midjekort kofta
Den sitter dessutom perfekt i storleken, roligt när det blir så lyckat.
Mot ett sundare liv. Dag 9
Frukost: Fil med müsli. 1port.
Lunch: Kaviarmums. 2 port
400 g kokt potatis
Blanda:
1,5 dl lättcreme fraiche
Finrivet skal från 1 lime
2 msk hackad gräslök
Salt, peppar
Servera med 100g stenbitsrom
Kommentar: Mmm, sommar...
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Biff med varm sallad. 2 port
225 g utskuren biff, strimlad
0,5 msk smör
Salt, peppar
1 dl matvete
1 tsk curry
0,5 msk smör
1 burk (ca 400 g) kronärtskockshjärtan
2 msk russin
30 g rucola
Koka vetet,fräs curryn och tillsätt vetet.
Vänd ner kronärtskocka, russin och rucola.
Stek köttet och blanda i salladen.
Kommentar: Jag bytte ut rucolan mot salladskål.
Ny stickad favviströja
Det var längesen jag lade upp något i den här kategorin. Jag har inte legat på latsidan, men det är ju det här med att sy ihop tröjorna...
I alla fall så ramlade jag över en tröja på en annan blogg och tyckte den var så snygg. Problemet var att tröjan hade ett flätmönster på kragen och ärmsluten som inte fanns som original på mönstret. Jag tog kontakt med bloggerskan och, hör och häpna, hon lade upp instruktioner på sin blogg med bilder och allt. Trodde knappt det fanns så snälla människor. Nu har jag (härmapan) gjort en likadan tröja och så här snygg blev min nya favorit.
För att se en bättre bild så finns den på Cederlotts blogg.
Mönstret finns på Garnstudio som gratismönster.
Mot ett sundare liv. Dag 8
1 kokt ägg med kaviar
1 skiva grovt bröd med 1msk mager leverpastej och gurka.
Kommentar: Jag tog färskost istället för leverpastej.
Lunch: Pastasallad. 2 port
120 g kokt pasta
2 tomater i klyftor
1 paprika, strimlad
10 cm gurka i bitar
0,5 rödlök i tunna skivor
50 g mager fetaost i små bitar.
Dressing:
6 svarta oliver
1 msk olivolja
0,5 msk vinäger
1 tsk oregano
Salt och peppar
Kommentar: Alltid gott med pastasallad!
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Middag: Färsröra med potatismos. 2 port
0,5 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5 msk smör
250 g nötfärs
1 msk chilisås
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk timjan
1 dl vatten
0,5 köttbuljongtärning
Mos:
350 g kokt potatis
0,5 dl lättmjölk
0,5 msk smör
Fräs lök, vitlök och färs.
Tillsätt chilisås, kryddor, vatten och buljong.
Låt vätskan koka in.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med grönsallad.
Kommentar: Riktigt lördagsgott.
Mot ett sundare liv. Dag 7
Som ni kanske har märkt så uppdaterar jag inte menyn varje dag. Det beror på att när tiden inte räcker till så äter jag rester som jag har fryst in från andra menydagar. Detta sparar både tid och pengar eftersom jag då förbrukar all mat jag köpt in. Så jag går inte och smygäter på annat om ni trodde det :).
Frukost: Fil med müsli. 1port.
Lunch: Rostbiff med rädissalsa. 2 port
Blanda:
1 knippe rädisor i klyftor
1 msk olja
1 msk limesaft
2 finstrimlade salladslökar
1 msk pumpafrön om man vill
Smaka av med salt och peppar.
Servera med 140 g rostbiff,
350 g kokt potatis
Kommentar: Mmmmm
Mellanmål: Tortillamacka. 1 port
Bred 1 msk fransk senap på ett medium tortillabröd.
Lägg på:
2 skivor rökt smörgåsskinka
2 skivor mager ost
0,5 skivad tomat
Vik ihop och stek i torr panna.
Kommentar: Istället för skinka tog jag rostbiff som fanns över sedan lunchen.
Allt för att slippa slänga något ;). Detta gillade speciellt sonen.
Middag: Wokad fläskfilé. 2 port
250 g fläskfilé, strimlad
200 g salladskål, strimlad
0,5 purjolök, ja strimlad
1 msk olja
1 tsk riven ingefära
0,5 brk minimajs
100 g sockerärter
1 msk japansk soja
1 tsk farinsocker
Fräs köttet först.
Fräs sedan grönsakerna och tillsätt sedan ingefära, majs, sockerärter och sist köttet.
Smaka av med japansk soja, farinsocker, salt och peppar.
Kommentar: Detta gör vi ofta så det är klart jag gillar det.
Mot ett sundare liv. Dag 6
En läsare har dock påpekat att jag inte bör skriva att något är äckligt och föreslog att jag ska skriva "inte i min smak" istället. Naturligtvis har du rätt i det, så nu vet ni vad jag egentligen menar när jag skriver "inte i min smak". ;)
Frukost: Fil och banan. 1 port
Se här
Lunch: Falukorv med senapssås. 2 port
200 g mager falukorv, kokas upp med:
3 vitpepparkorn
1 lagerblad
Lite salt
Vispa ihop:
1 dl hönsbuljong
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 tsk fransk senap
2 tsk söt senap
Låt sjuda 3 min.
Servera med 300 g kokt potatis
150 g gröna ärter
Kommentar: Detta är verkligen i min smak. Gott, gott.
Mellanmål: Fruktsallad. 1 port
Se här
Kommentar: Idag bytte jag ut kiwin mot en halv banan för lite variation.
Middag: Auberginefylld paprika. 2 port
Ugn 225 grader
4 paprikor i valfri färg
2 auberginer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön chili
1 msk rapsolja
2 msk hackad koriander
1,5 tsk spiskummin
Gröp ur paprikorna och rosta i ugn 15 min.
Finhacka auberginerna, lök, vitlök och chilin. Fräs allt i mjuk olja.
Rör ner koriander och spiskummin och smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Fyll paprikorna och in i ugnen 15 min.
Koka 1, 25 dl ris och strö över 1 msk rostade pinjenötter.
Kommentar: Det här var inte i min smak alls. ;)
Hey apple...
Nää, nu blir det lite kul istället. Kolla in detta:
Mot ett sundare liv. Dag 5
Frukost: Grapefrukt och macka. 1 port
1 grapefrukt
1 skiva grovt bröd med 2 skivor mager ost och tomat.
Kommentar: Jag tog färskost istället för skivad.
Lunch: Grönsaksomelett. 2 port
100 g broccolibuketter, förvällda
0,5 msk smör at steka i
Vispa ihop:
4 ägg
4 msk vatten
salt och peppar
Fräs broccolin i stekpanna och häll sedan i blandningen.
Lägg på:
2 tärnade tomater
0,5 msk hackad gräslök
1 dl riven mager ost
Servera med 2 skivor grovt bröd.
Kommentar: Alltid gott med omelett, fast det passar inte med bröd till tyckte jag och skippade det.
Mellanmål: Äppelkompott. 1 port
2 äpplen, skalade och klyftade
Sjud äpplena tills de blivit mjuka i:
1,5 dl vatten
1 msk socker
1 bit kanel
Kommentar: Isch vad äckligt! Inte min grej!
Middag: Räkor med ananassalsa. 2 port
600 g stora räkor med skal
0,5 msk olja
1 färsk ananas i tärningar (skär bort stocken)
0,5 chilifrukt, hackad
0,5 msk citronsaft
2 krm malen ingefära
2-3 salladslökar, skurna
Salt och peppar
120 g okokta fullkornsnudlar
Blanda ananas, chili, citronsaft, ingefära och salladslök.
Smaka av med salt och peppar.
Koka nudlar, stek räkorna och smaka av med salt och peppar.
Servera med ärtskott
Kommentar: Jättestor portion men klart ok.
Mot ett sundare liv. Dag 4
Frukost: Fil och banan. 1 port
2 dl lättfil
0,5 banan
1,5 dl special K-flingor
Kommentar: Äckliga flingor, tog 0,75 dl müsli istället.
Lunch: Hamburgare. 2 port
200 g nötfärs
2 grova hamburgerbröd
1 skivad tomat
2 msk smaksatt lättcréme fraiche
Rödlöksringar
Grönsallad
Forma 2 burgare och stek dem i 0,5 msk olja, salta och peppra.
Servera med extra sallad.
Kommentar: Finns det något att tillägga?
Mellanmål: Bärgott. 1 port
1 dl Kesella 10%
50 g djupfrysta, osockrade bär
1 msk florsocker
Kommentar: Smakar som riktigt krämig yoghurt.
Jag tog 1%-ig Kesella och blandade med björnbär.
Middag: Kycklingröra med matvete. 2 port
300 g kycklingfilé
0,5 msk olja
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 chilifrukt
0,5 msk rapsolja
0,5 tsk malen koriander
1 krm malen fänkål
1,5 dl grönsaksbuljong
0,5 msk pressad citron
Skär filén i tärningar och bryn i en panna.
Mixa lök, vitlök och urkärnad chili. Fräs röran i olja.
Häll på buljong och citron och koka upp.
Lägg i kycklingen och låt småkoka i ca 10 min.
Servera med 400 g kokt matvete blandat med
2 strimlade salladslökar och lite sallad bredvid.
Kommentar: Kanongott så klart.